FooldalEgyéb
English    


bemutat program hirek tag levlista link archivum gond zum

2002


Látóképi kiruccanás

Élménybeszámoló Rózsa NaturListán megjelent levele alapján:

Látóképi kiruccanás

Élménybeszámoló Rózsa NaturListán megjelent levele alapján:

Van még néhány naturista hely kicsi hazánkban, ahol még nem jártam. Ilyen volt eddig a Látóképi tó, ahol az elmúlt hétvégét töltöttem, az itteni egyesület kedves meghivására, amit egyik uszodai öszejövetelünkön raktároztunk el a nyári NaVKE terveink közé Józsival, az egyesület elnökével. Hálás köszönet érte. Nagyon kedves fogadtatásban volt része családomnak. Természetesen igyekeztem beszélni rólunk, listásokról, NaVKE-sekről, mert nem sokat hallani afféle ilyesmiről. Igaz, sokakat az idő bizonytalansága, meg egyéb elfoglaltság, vagy csak a helyi programváltozás tartott vissza a hosszú úttól, így őket remélem ez az élménybeszámoló-féleség majd kárpótolja.

Budapestről ilyen messzire csak úgy érdemes utazni, ha itt tudsz tölteni a tónál egy sátras éjszakát, vagy egyéb utazásaiddal kapcsolod össze (pl. mi most Hajdúszoboszlóra is benéztünk, jó-jó, textiles, tudom, de hát ki kellett próbálnom az új fürdőruhámat is valahol :-)))). Mivel itt, Látóképen nincs állandó kempingezési lehetőség, én nagyon örültem, hogy a vizi parádé, amit a helyi szörfegyesület rendezett, éppen egybeesett ezzel a hétvégével. Nemcsak napozni lehetett, volt egy kis látnivaló is :-) Józsi, az egyesület elnöke. Tagjai igazán büszkék lehetnek rá és a mostani vezetőségre, hogy az előző elnökség után ilyen szépen rendben 'tartja' a területet, és jól működik az egyesület. Nem írom szántszándékkal, hogy 'tartatja', mert ő maga dolgozik a legtöbbet érte, úgy láttam. Ezekhez az alkalmi éjszakai kinntartózkodásokhoz is megannyi engedélyre van szükség, hogy gond és baj nélkül tölthessük az éjszakát, teljesen hivatalosan. Tudtak rólunk a horgászok, a zsaruk, akik éjjel még ki is jöttek ellenőrizni, hogy minden rendben van-e. No, ezzel csak azt akarom mondani, hogy ők is, mint naturisták törekszenek a békés egymás mellett élésre, és meg tudják mutatni, hogy mit is lehet tenni, és hogyan, a helyi keretek mellett, ami nem zavarja a szomszédokat sem.

Mi szombaton a déli órákban érkeztünk. Sajnálom, hogy korábban nem tudtunk indulni, mert csuda meleg volt már reggel, de egy kellemes szülinapi buli hangulatát csak hajnali fél öt után tudtuk otthagyni, és egy kis alvás azért kellett a hosszú vezetés előtt :-).

Az egyesület elnöke várt bennünket a tó bevezető szakaszán, de ha vittem volna Sz. Tibi tavaly írt részletes tájékoztatóját, egyedül is ment volna, csak ugye a reggeli sietségben otthon maradt... :-(. De nem nehéz megtalálni, most már tudom. A 33-as útról Bp-Debrecen fele a 95 km után látszik a tó, jobbra. Ott egy kis halőrbódészerű faház mellett van egy földút, ami bevisz a tó belső részéhez. Addig kell menni, amig nem látni a Látóképi Egyesület tábláját és egy madzagos sorompót :-).

Érkezésünkkor a szokott hétvégi létszám fele lehetett kint, néhány család, 1-2 gyerekkel, meg sok szóló hölgy. Talán 2-3 egyedülálló férfit láttam, inkább idősebbeket, de voltak kint fiatal lányok-fiúk is, baráti társaságok. A víz az elmúlt napok szeles időjárása miatt nekem nagyon hidegnek tűnt, de voltak azért bátor úszók is a vendégek között (budapestiek, kazincbarcikaiak is). A múltkor valaki említette, hogy mintha nem lehetne fürödni a bányatavakban. No igaz, ez csak egy viztározó féleség, de szabályok itt is vannak, pl. jelen esetben a parttól 10 m-ig engedélyezett a fürdés. A házirend plakáton olvasható.

De gyönyörködni a táj szépségeiben, azt nagyon lehetett és kellett is :-). A szépen gondozott és füvesitett mini part mentén hatalmas fűzfák nyújtogatták szomjas ágaikat a vízbe. Lombjaik alatt hűsölhettünk, és láttam a túlparton a parkoló kocsikat megbújni a fák között, vagy szenvedélyes pecabotlógató horgászokat meredten a vizbe bámulni :-). Idilli, tábori, vízi életképek. Aki látta a térképen, vagy ismeri személyesen a tavat, ez egy óriási, alakját nézve "gatya-tó", több mint hatvan hektár. A naturisták egy icipici területen napozgatnak és nyáron néha kint töltenek az egyesület tagjai előre megbeszélt napokon éjszakákat is. Van két nagy hordónyi víz zuhanyozni, és egy ivóvizes kút is a közelben. Vannak egyesületi felszerelések, fűnyiró, matracpumpák, székek, sörpad stb. Van egy nagy műanyag szemetes kuka is. Olyan ősnaturista délegyi érzésem volt, amikor megláttam...egy pottyantos WC-t is :-).

Sőt, ami Zozó öteletet látta megvalósitani, és üzenem Gejzának, valahogy Antinak is üzenje meg: délegyen is nagyon kéne egy hatalmas rakat homok a gyerekeknek!!! Egyesületi homokozó játékkal, és volt egy tűzrakóhely is a parton. Este mi is összegyűltünk a tűz fényénél beszélgetni, iszogatni és volt egy mini grillsütő is, amin finom husikat, virsliket sütöttünk piros-ropogósra. A közeli debreceniek persze inkább hazamentek aludni pihe-puha ágyikójukba , de voltunk 4 sátorban kint alvók, igaz, az egyik sátor valahogy nem készült el reggelig, a lakói csak a hálózsákig jutottak :-)).

Szeretem a szép, (teli)holdas, csillagos éjszakákat. Kedvelem a kulturált és nyugodt emberi beszélgetséket és örülök, ha a hangulat tetőfokán egyesek még énekelni is tudnak. Röviden: jól éreztem magamat. Másnap a szörfversenyen és modellhajó-bemutatón még ott maradtunk. A szomszédban bográcsban finom babgulyás illata terjedt, s a lágy szellők szárnyán hozzánk is eljutott. Ebédidőben nagy meglepetésemre kaptunk is belőle néhány tányérral kóstolóba, és egyre csak azt éreztem, hogy ebben milyen nagy szerepe lehet az itteni két egyesület elnökének, a jó baráti kapcsolatuknak. Láttam milyen békésen és megszokva egymást, egy gyékénykerítés elválasztása révén, jól megfér egymás mellett textiles és naturista egyaránt, ugyanazon a tavon.

Nekem jó benyomásaim maradtak "hivatalosan" is, és örülök, hogy megismerhettem ezt a helyet, és ajánlhatom másnak is, aki erre jár. Szeretném, ha jövőre mások is eljönnénk velem ide, mert ha tehetem, én szeretnék minden évben legalább 1x idelátogatni, mert nekem még a hosszú es fárasztó utazás ellenére is - megérte :-).

 

A Föld Napja alkalmából rendezett takarítást és szemétszedést a gárdonyi naturista partszakaszon az egyesületünk.

2002 áprilisában Zozo emígyen írt a NaturListára:

"Most értünk haza a mai gárdonyi parttisztító kirándulásunkból. 8-an voltunk ebből a célból, és még vagy 8 napozni vágyóval találkoztunk. Összeszedtünk 1 nagy zsák szemetet, és kiszedtük a gazt a szegélyező beton közül. A Rózsabokrot izé... bokrát :-)) meghagytuk. Vacek, mint legbátrabb a fürdést sem hagyta ki. Számomra egy nagy tanulsága van a mai napnak, méghozzá, hogy az április végi napsütés is bivaly erős. Most méregdrága kollagén - elasztin – protein tartalmú testápolóval kenegetjük egymást a nejemmel ahelyett, hogy délelőttől kezdődően használtuk volna a naptejet. :-((. Nem tudom, hogy Rózsa barnább bőrét mennyire intézte el a nap, engem nagyon elszomorított a tükör. Szóval, ha az időjárás kegyes hozzánk jövő hét végén, nagyon észen kell lenni szombaton, mert ha leégünk (úgy mint most), lőttek a vasárnapi NaTúrának."

KIZSO05a.jpg
KIZSO03a.jpg