FooldalA NAMASZ hírei
English    


bemutat program hirek tag levlista link archivum gond zum

2007


A NAMASZ tagjait meghívták a szalki naturisták...

Időpont: 2007. szeptember 15.

A 17. NaTúra után a kirándulók autós konvoja indult a szalki bányatavakhoz. Ott már vártak bennünket a helyiek és az NBBK tagjai is.

A bátrak az erős szél ellenére is úsztak a tóban, míg a többiek inkább a forró gulyáslevest ízlelgették. Miközben értékes naturista eszmecsere is zajlott a háttérben...

DSCF0317a.jpg
DSCF0315a.jpg
DSCF0312a.jpg
DSCF0310a.jpg
DSCF0308a.jpg
DSCF0307a.jpg
DSCF0306a.jpg
DSCF0301a.jpg
DSCF0298a.jpg

Az Utazás 2007 Kiállításon

2007. március 29-április 1-e között ott voltunk B pavilon G/13-as standján.Néhány levélrészlet a naturisták országos levelezési listájáról (NaturLista) a kiállítás után:

Szeretettel köszöntöm az "Utazás 2007" NAMASZ standján helytállókat, nagyon szépen felöltözöttek, természetesek, szabadon, szerintem roppant nagy érdeklődésre számíthatunk...hatnak...
B.Balázs

Kedves Rózsa, Jancsi és mindenki más! :)
Gratulálni szeretnék az Utazás kiállításon történt színvonalas megjelenésetekért és az eddig elért sikereitekhez! Nagyon szép st(r)andotok lett és jó helyen is voltatok. Egy ilyen figyelemfelkeltő, látványos felhívásra biztos sokan felfigyeltek és reméljük, hogy ezek után ki is fogják próbálni a naturista életformát.
Ákos

Gratulálok, Ügyesek vagytok! Nagy ötlet volt a részvétel. Sajnos a kiállításra nem jutottunk ki. De remélem lesz még beszámoló, sok-sok képpel ilusztrálva, mely kicsit pótolja a távollétet.
Péter

Hatalmas erdeklodes volt, tobb mint 2000 db prospektust es szorolapot adtunk naturistaknak, nem naturistaknak (SZIKI, Balatonbereny, Balatonakali, es a NaVKE szines prospektusait) Atlag napi 3-600 db fogyott es rengeteg beszelgetes zajlott kozben. Erdeklodok TOBB SZAZAI beszelgettek el velunk.
Nagyon kedvesek voltak a berenyi hostess lanyok, Evi, Noemi, es a NAMASZ szovivoje Dori is. Ott a helyszinen sok dicsero szo illete oket, bennunket.
Elenyeszoen, napi 2-3 oda nem illo erdeklodo poenkodott es nevetgelt a stand lattan... Ennyi negativum belefer.
A szakmai napon tobb mint 10 sajtotajekoztatot tartottunk, ket helyi televizostudio keszitett riportot az elnokkel, elnokseggel. Gyakran kulfoldiek is megjelentek es nemetul, angolul folyt a cseveges.
A Pecsi Tudomanyegyetemmel kozosen egy felmerest is vegeztunk a tavaly nyari FNT idejen eloadast tartott pszichologusunk segitsegevel. A kerdoivet kitoltottek naturistak ill. nem naturistak. Reszukre egy ingyenes hetveget sorsoltunk ki SZIKI-re ill. Berenybe.
Osszesseget tekintve valoban nagy siker volt ez szamunkra, naturistak számára. Erzesunk szerint letszamban is gyarapodni fog ennek hatasara a naturista kempingjeink es egyesuleteink tagletszama.
Jo volt latni a NAMASZ tagjait mint kilatogato vendegeket, mult es jovobeli rendezvenyeink helyszineinek kepviseloit, partnereit is. Jo volt erezni azt a szunni nem akaro egyuve tartozast, kozossegi szellemet ami jellemzi a szovetseg tagjait, amiota elindultunk. Jo volt tapasztalni a NaturListasok segitokeszseget, mely gyakran hozzajarult ahhoz, hogy meg szorosabb es emberibb legyen a virtualis kapcsolatunk veletek.
Koszonet erte mindannyiotoknak!
Rozsa

Orulok, hogy jol sikerult!
Ilo

Itt a listán is szeretném megköszönni a prospektusokat amit az Utazás 2007 kiállításon kaptam tőletek!
Peti

Baromi jó lett! Bízom benne, hogy ez pozítiv írányba vitte a naturizmust. Nagyon profi lett a stand. Gratula!
Árpi

Gratulálok az Utazás kiállításhoz! Szépek vagytok a képen... irigylésre méltóak vagytok, hogy fel meritek vállalni magatokat nyilvánosság előtt is!
Tam

Gratulálok az utazás kiállításon elért szép sikerhez. Péntek estig úgy volt, hogy mi is megyünk és ápoljuk a kapcsolatokat, de sajnos meghiúsult az utunk. Szeretnénk megtekinteni a sokak által dícsért kiadványotokat. Megoldható lenne, hogy elküld pdf-ben?
Juci

Én is Gratulálok a Standhoz! Remélem valami elindul a köz (víz) fejekben mostmár és peresze a jó irányt remélem.
Szilárd

Gratulálok, Ügyesek vagytok! Nagy ötlet volt a részvétel. Sajnos a kiállításra nem jutottunk ki. De remélem lesz még beszámoló, sok-sok képpel ilusztrálva, mely kicsit pótolja a távollétet.
Péter

Koszonjuk az onfelaldozasukat, szabadidejuket rank aldozo minden naturistanak es nem naturistanak a munkajat, tamogatasat, legyen ez anyagi, targyi, emberi, csak egy jo szo es pillanat, erdeklodes, telefon, gondolat...

Koszonjuk a fizikai es szellemi munkat a kezdetektol fogva... a stand epitesen at a negy napos kiarto munkan at az utolso napos egyuttes rendezest, a stand elbontasat es az azota is jo szoval, kritukusan erveloknek a velunk valo kapcsolatot. Remeljuk a jovoben is talkozunk majd!

Koszonjuk a latogato vendegeknek az erdeklodest, dicsero szavakat!

Akiket nevszerint is megemlitenk, termeszetesen, es szabadon:-)
-Dr. Sandor Janos, a NAMASZ elnoke es minden hozzatartozoja, baratja, csaladja munkatarsai, Szikisek, akit mozgositani tudott es akart amikor kellett...
-a NAMASZ elnoksegi tagjai, kuldottei, szovoi, hostessei... Balogh Tibor, Gati Dori, Kertesz Istvan, dr. Magyar Csaba, Somogyi Adam, Szabo Mihaly, Varga Gabor.
-Szamitogepes munkak, kapcsolatok, fordítások, kerdoivek. installacio, fotozasi es grafikai, dekoracios munkak: DMG-Media Kft (Dios Mihaly Gabor), DVM Kft (Fekete Viktor), Gemini-Line Kft (Korga Laszlo) , Marocomp Kft (Marosi Gabor), Pixelphoto (Kiss Laszlo) Lennert Photo (Geza) es Ilo, Jancsik Árpád, Kabai Piroska, Kovacs Attila (Koti), Vida Jozsef (coffos), Vida Peter, Zóka Dániel.

... es mindenki, akit netan most kihagytam, de ugy erzi, itt volna a helye koztunk, foleg a navkesekre gondolok, de ok ugyis tudjak, hogy semmibol nem hagynam ki oket, ami jo, hisz annyira szeretem oket :-)) Csak egy kivansagom van cserebe mindezert: Utazzunk egyutt jovore is! :-))
Rozsa

Megismételve Rózsa köszönetét meg kell állapítanom, hogy nagyon tanulságos volt a kintlétünk a kiállításon.
A tanulság pedig az, hogy felettébb érdeklődnek a magyarországi helyek, programok iránt a nem naturisták és a csak külföldön nudizók is, úgyhogy nekünk (ezt főleg NAMASZ-elnökként mondom) a jövőben is fontos a nagyközönség előtt ismertetni magunkat.
S. Jancsi

utazas01a.jpg
DSCF0097a.jpg
DSCF0092a.jpg
DSCF0073a.jpg
DSCF0071a.jpg
DSCF0070a.jpg
DSCF0069a.jpg
DSCF0062a.jpg
DSCF0055a.jpg
DSCF0054a.jpg
DSCF0052a.jpg
DSCF0041a.jpg

A NAMASZ egyesület vagy társadalmi szervezetek szövetsége?

Az MNE Naturista Hírek 2007. júliusi számában a szövetségről szóló írásában történt téves információkra való tekintettel helyreigazítást kért az MNE-től a NAMASZ az alábbiak szerint:

A civil egyesülések jogi kereteit az egyesülési jogról szóló 1989. évi II. törvény határozza meg, amely 2 § (4) bekezdésében és 13. §-ában utal a társadalmi szervezetek szövetségére mint lehetséges szervezeti formára. A törvény rendelkezéseinek megfelelően a hatálya alatt létrehozott társadalmi szervezet (egyesület, klub, stb.) tagjainak jogi formája nem kötött, természetes személyek és egyéb, szervezeti jogalanyok is tagok lehetnek, feltétel azonban, hogy a bejegyzéshez legyen meg a tíz alapító tag.

A társadalmi szervezetek jogszabályi szabályozása hiányos, a Legfelsőbb Bíróság azonban jogszabály értelmezési jogkörénél fogva rendezhette a kérdést, amik Közigazgatási Kollégiuma KK 1. sz. állásfoglalásában meg is tett. Ez V. pontjában elvi jelentőséggel az alábbit mondja ki:

„A társadalmi szervezetek szövetsége csak akkor vehető nyilvántartásba, ha legalább két — már nyilvántartásba vett — társadalmi szervezet alapítja meg a szövetséget.”

A részletes indokolásban a Legfelsőbb Bíróság kifejti, hogy a törvény szóhasználata alapján egyértelmű, hogy társadalmi szervezetek szövetségét csak társadalmi szervezetek alkothatnak, azonban két bejegyzett társadalmi szervezet már elegendő a létrehozásához.

Az állásfoglalás arra is kitér, hogy a köznyelvi szóhasználatban a „szövetség” kifejezés egybeforrt az „egyesület” tel mint fogalommal, így annak használata nem csak társadalmi szervezetek szövetsége esetén megengedett. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy tetszőleges egyesület használhatja nevében a „szövetség” szót, ez azonban még nem jelent megkülönböztetést az általános szabályok szerint működő szervezetekhez képest, „társadalmi szervezetek szövetsége” jogcímen azonban csak olyan szervezet hozható létre, amelynek tagjai kizárólag társadalmi szervezetek — belőlük azonban kettő is elég az alapításhoz és a működéshez. (Tag alatt minden esetben a rendes, tehát választó-választható tagokat értjük, az egyéb, korlátozott jogosultságokkal felruházott tagság, mint például a pártoló vagy tiszteletbeli tagok összessége kívül esik a törvény szabályozási keretein.)

A NAMASZ 2006 ban jött létre, és bejegyzését az illetékes Pest Megyei Bíróság (amely nem keverendő össze a szervezetileg alatta működő cégbírósággal) — mivel az egyesülési jogról szóló törvény és a Legfelsőbb Bíróság feltételeinek megfelelt — végrehajtotta. A követett joggyakorlat alapján az egyesülési jogról szóló törvény hatálya alatt létrehozott szervezeteket nevezik „egyesület” nek, ami az egységesen értelmezett megkülönböztethetőséget szolgálja. A NAMASZ azonban az egyesületi — azaz az egyesülési jogról szóló törvény feltételeinek történő megfelelést jelző — formán belül „társadalmi szervezetek szövetsége” megkötéssel alakult és működik, a bíróság által nyilvántartásba vett alapszabálya tartalmazza a „Naturisták Magyarországi Szövetsége” elnevezést, hivatalos iratain magát így tüntetheti fel, azaz a szigorúbb jogi/szakmai szóhasználat szerint is „szövetség”. Ennek megfelelően alakulásakor tíz alapító tagra nem volt szükség, soha nem is állt, jogilag nem állhatott fenn olyan állapot, amikor tíz — vagy a tagszervezetek mellett akár csak egyetlen — természetes személy tagja lett volna.

Mivel a NAMASZ nem sportegyesület, ezért a Sportról szóló 2004. évi I. törvény rendelkezései — köztük a sportszövetségekre vonatkozó szabályok — rá nem vonatkoznak, összevetése bármilyen sportegyesülettel vagy sportcélú szövetséggel jogilag megalapozatlan.

A törvény rendelkezései és a Legfelsőbb Bíróság állásfoglalása alapján természetesen más társadalmi szervezetek is használhatják a „szövetség” megkülönböztetést, feltéve, hogy azt a bíróság által jóváhagyott irataik tartalmazzák. A magyar és a nemzetközi joggyakorlat szerint azonban azok a szervezetek kezelendőek ténylegesen „szövetség” ként (angolul: federation), amelyek szervezetileg független, önálló, jogalanyisággal rendelkező szervezetekből állnak, tevékenységük a tagszervezetek működésének összehangolása, nem pedig azzal azonos szintű aktivitás.

Budapest, 2007. július 23.

Dr. Sándor János
a NAMASZ elnöke

Csatolva: a Pest Megyei Bíróság végzése

 

A 35. Alpok-Adria Nemzetközi Sporttalálkozó

2007. június 6-10. Medulin, Kazela kempingA sportvetélkedőn részt vett magyarok sikeresen szerepeltek több sportágban is, a FENHU részéről 6 naturistánk 5 serleget és 11 oklevelet kapott, bár ez inkább a SZIKI egyesület kiváló sportolóinak a sikere, hisz mi NaVKE-sek csak 1 fővel képviseltük magunkat itt. Gratula minden sakkozónak (1-2. helyezés), kötélhúzónak (2. helyezés), röplabdásnak (3. helyezés) és asztaliteniszezőnek (3. helyezés).

A jövő évi találkozóra már most készülhettek, s 2007 május végén találkozzunk újra az Adrián!

Az idei eseményen részt vett a NAMASZ elnöke és főtitkára, s amint megtudták az alábbi jó hírt az INF vezetőségétől, telefonon értesítették a NaVKE elnökét, aki az alábbi levelet írta a NatúrListára:

"A Naturisták Magyarországi Szövetsége (röviden a NAMASZ), melynek a NaVKE alapító tagja, mostantól a Nemzetközi Naturista Szövetség, azaz az INF hivatalos magyarországi képviselője, és ebből kifolyólag a NAMASZ tagszervezetei az egyéni INF-tagsági lehetőség (INF bélyegek) hivatalos disztributorai.

Részletesebb infó a témában néhány nap múlva várható."

Az eseményről a NAMASZ honlapján is olvashatsz.

 

Naturisták Magyarországi Szövetsége (NAMASZ)
Federation of Naturists in Hungary (FENHU)A NAMASZ tagszervezetei által 2007-ben szervezett magyarországi naturista programokat alább olvashatjátok:

(Zárójelben a programot szervező egyesület neve.)

január 6.
Naturista pótszilveszter, vízi sportnap - úszóversenyek, vízi vetélkedők, szauna (MALÉV uszoda) (NaVKE)
február 3.
Naturista uszoda, szauna (Kispesti uszoda) (NaVKE)
február 16.
1. Naturista borkostoló a szigetmonostori Naturista Parkban (NaVKE)
március 3.
Naturista uszoda, szauna (Kispesti uszoda) (NaVKE)
március 15-18.
Kirándulás Tata környékén. Túrák, városlátogatások. Szálláson naturista szauna (NaVKE)
március 29-április 1.
Utazás 2007: 30. Nemzetközi Idegenforgalmi Kiállítás (Hungexpo Budapesti Vásárközpont) (NaVKE- NBBKE- SZIKI)
április 14.
Naturista uszoda, szauna (Malév uszoda) (NaVKE)
április 21.
Naturista Fórum: nyilvános beszélgetés a magyarországi naturizmusról (Buda Business Center) (NaVKE)
április 22.
Föld napi nagytakarítás a Velencei tó naturista strandján, Gárdonyban (NaVKE)
április 29-május 1.
Közgyűlés, borkostoló, falunap a kempingben (NBBKE)
ápr. 29.
Kemping nyitóbuli (SZIKI)
május 5-6.
2. NaVKE majális a Szigetmonostoron a Naturista Parkban. Szombat este 2. Naturista Borkostoló (NaVKE)
május 6.
Lankadó Extázis. Az L1 Táncművek előadása naturista közönségnek a Bakelit Art centerben. (NaVKE)
május 12.
8. Naturista víziTúra a Bodrog-ártéren (NaVKE)
május 26.
Gyermeknap (SZIKI)
június 2.
16. Na-Túra (NaVKE)
Esti naturista fürdőzés a túrkevei élmény- és termálfürdőben (NaVKE)
június 18-24.
Művésztábor (SZIKI)
június 22-24.
9. Naturista viziTúra a Bodrogon (NaVKE)
június 29-július 1.
Kemping nyitóbuli. A faluban búcsú (NBBKE)
július 9-15.
Táborozás a Sziksósfürdői naturista kempingben a 8. Fiatal Naturisták Találkozója (FNT) program keretében (NaVKE)
július 21.
Holland Barátainkat Fogadó Buli (SZIKI)
július 23-29.
XIX. Nemzetközi Naturista Sporttalálkozó és MCCC találkozó (SZIKI)
augusztus 3-5.
20 éves a balatonberényi naturista kemping: évfordulós rendezvények (NBBKE)
augusztus 10-14.
10. Naturista vízitúra (NaVKE)
augusztus 18-20.
Naplemente- és Hullócsillagnéző Buli (SZIKI)
augusztus 20.
Egyesületi találkozó és NaturLista találkozó Délegyházán (NaVKE)
augusztus 24-26.
Nemzetközi sportnap. Kemping záróbuli. (NBBKE)
szeptember 8.
17. Na-Túra (esőnap: szeptember 15) (NaVKE)
szeptember 29-30.
Kemping záróbuli (SZIKI)
október 15.
Naturista uszoda - úszóversenyek, vízi játékok, vetélkedők, szauna, a NaVKE 7. születésnapja (Kispesti uszoda) (NaVKE)
november 3.
Naturista uszoda, szauna (Kispesti uszoda) (NaVKE)
december 1.
Naturista uszoda, szauna, csúszdázás, élményfürdőzés, mikulásünnepség gyerekeknek a debreceni Aquaticumban) (NaVKE)

Más:
2007. évi, 35. Jubileumi Alpok-Adria Nemzetközi Naturista Sporttalálkozót a horvátországi Medulinban, a Kazela Kempingben 2007. június 7-10-e között tartja a Nemzetközi Naturista Szövetség (INF).

A fenti naturista programokon minden naturistát szeretettel várunk!

Érdeklődni a NAMASZ -nál, a Naturisták Magyarországi Szövetségénél:
info@namasz.hu vagy 20-313-9170

Legközelebb március 29-április 1. között találkozhatsz velünk, a NAMASZ tagjaival, személyesen a 30. Nemzetközi Idegenforgalmi Kiállításon (Utazás 2007) a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban.
A 13/G stand a miénk a B pavilonban..

zNAVKESTA_legjobb.JPG
lnatours.jpg
berenylogo.jpg