FooldalA NAMASZ hírei
English    


bemutat program hirek tag levlista link archivum gond zum

2007


A 35. Alpok-Adria Nemzetközi Sporttalálkozó

2007. június 6-10. Medulin, Kazela kempingA sportvetélkedőn részt vett magyarok sikeresen szerepeltek több sportágban is, a FENHU részéről 6 naturistánk 5 serleget és 11 oklevelet kapott, bár ez inkább a SZIKI egyesület kiváló sportolóinak a sikere, hisz mi NaVKE-sek csak 1 fővel képviseltük magunkat itt. Gratula minden sakkozónak (1-2. helyezés), kötélhúzónak (2. helyezés), röplabdásnak (3. helyezés) és asztaliteniszezőnek (3. helyezés).

A jövő évi találkozóra már most készülhettek, s 2007 május végén találkozzunk újra az Adrián!

Az idei eseményen részt vett a NAMASZ elnöke és főtitkára, s amint megtudták az alábbi jó hírt az INF vezetőségétől, telefonon értesítették a NaVKE elnökét, aki az alábbi levelet írta a NatúrListára:

"A Naturisták Magyarországi Szövetsége (röviden a NAMASZ), melynek a NaVKE alapító tagja, mostantól a Nemzetközi Naturista Szövetség, azaz az INF hivatalos magyarországi képviselője, és ebből kifolyólag a NAMASZ tagszervezetei az egyéni INF-tagsági lehetőség (INF bélyegek) hivatalos disztributorai.

Részletesebb infó a témában néhány nap múlva várható."

Az eseményről a NAMASZ honlapján is olvashatsz.

 

A NAMASZ egyesület vagy társadalmi szervezetek szövetsége?

Az MNE Naturista Hírek 2007. júliusi számában a szövetségről szóló írásában történt téves információkra való tekintettel helyreigazítást kért az MNE-től a NAMASZ az alábbiak szerint:

A civil egyesülések jogi kereteit az egyesülési jogról szóló 1989. évi II. törvény határozza meg, amely 2 § (4) bekezdésében és 13. §-ában utal a társadalmi szervezetek szövetségére mint lehetséges szervezeti formára. A törvény rendelkezéseinek megfelelően a hatálya alatt létrehozott társadalmi szervezet (egyesület, klub, stb.) tagjainak jogi formája nem kötött, természetes személyek és egyéb, szervezeti jogalanyok is tagok lehetnek, feltétel azonban, hogy a bejegyzéshez legyen meg a tíz alapító tag.

A társadalmi szervezetek jogszabályi szabályozása hiányos, a Legfelsőbb Bíróság azonban jogszabály értelmezési jogkörénél fogva rendezhette a kérdést, amik Közigazgatási Kollégiuma KK 1. sz. állásfoglalásában meg is tett. Ez V. pontjában elvi jelentőséggel az alábbit mondja ki:

„A társadalmi szervezetek szövetsége csak akkor vehető nyilvántartásba, ha legalább két — már nyilvántartásba vett — társadalmi szervezet alapítja meg a szövetséget.”

A részletes indokolásban a Legfelsőbb Bíróság kifejti, hogy a törvény szóhasználata alapján egyértelmű, hogy társadalmi szervezetek szövetségét csak társadalmi szervezetek alkothatnak, azonban két bejegyzett társadalmi szervezet már elegendő a létrehozásához.

Az állásfoglalás arra is kitér, hogy a köznyelvi szóhasználatban a „szövetség” kifejezés egybeforrt az „egyesület” tel mint fogalommal, így annak használata nem csak társadalmi szervezetek szövetsége esetén megengedett. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy tetszőleges egyesület használhatja nevében a „szövetség” szót, ez azonban még nem jelent megkülönböztetést az általános szabályok szerint működő szervezetekhez képest, „társadalmi szervezetek szövetsége” jogcímen azonban csak olyan szervezet hozható létre, amelynek tagjai kizárólag társadalmi szervezetek — belőlük azonban kettő is elég az alapításhoz és a működéshez. (Tag alatt minden esetben a rendes, tehát választó-választható tagokat értjük, az egyéb, korlátozott jogosultságokkal felruházott tagság, mint például a pártoló vagy tiszteletbeli tagok összessége kívül esik a törvény szabályozási keretein.)

A NAMASZ 2006 ban jött létre, és bejegyzését az illetékes Pest Megyei Bíróság (amely nem keverendő össze a szervezetileg alatta működő cégbírósággal) — mivel az egyesülési jogról szóló törvény és a Legfelsőbb Bíróság feltételeinek megfelelt — végrehajtotta. A követett joggyakorlat alapján az egyesülési jogról szóló törvény hatálya alatt létrehozott szervezeteket nevezik „egyesület” nek, ami az egységesen értelmezett megkülönböztethetőséget szolgálja. A NAMASZ azonban az egyesületi — azaz az egyesülési jogról szóló törvény feltételeinek történő megfelelést jelző — formán belül „társadalmi szervezetek szövetsége” megkötéssel alakult és működik, a bíróság által nyilvántartásba vett alapszabálya tartalmazza a „Naturisták Magyarországi Szövetsége” elnevezést, hivatalos iratain magát így tüntetheti fel, azaz a szigorúbb jogi/szakmai szóhasználat szerint is „szövetség”. Ennek megfelelően alakulásakor tíz alapító tagra nem volt szükség, soha nem is állt, jogilag nem állhatott fenn olyan állapot, amikor tíz — vagy a tagszervezetek mellett akár csak egyetlen — természetes személy tagja lett volna.

Mivel a NAMASZ nem sportegyesület, ezért a Sportról szóló 2004. évi I. törvény rendelkezései — köztük a sportszövetségekre vonatkozó szabályok — rá nem vonatkoznak, összevetése bármilyen sportegyesülettel vagy sportcélú szövetséggel jogilag megalapozatlan.

A törvény rendelkezései és a Legfelsőbb Bíróság állásfoglalása alapján természetesen más társadalmi szervezetek is használhatják a „szövetség” megkülönböztetést, feltéve, hogy azt a bíróság által jóváhagyott irataik tartalmazzák. A magyar és a nemzetközi joggyakorlat szerint azonban azok a szervezetek kezelendőek ténylegesen „szövetség” ként (angolul: federation), amelyek szervezetileg független, önálló, jogalanyisággal rendelkező szervezetekből állnak, tevékenységük a tagszervezetek működésének összehangolása, nem pedig azzal azonos szintű aktivitás.

Budapest, 2007. július 23.

Dr. Sándor János
a NAMASZ elnöke

Csatolva: a Pest Megyei Bíróság végzése

 

Naturisták Magyarországi Szövetsége (NAMASZ)
Federation of Naturists in Hungary (FENHU)A NAMASZ tagszervezetei által 2007-ben szervezett magyarországi naturista programokat alább olvashatjátok:

(Zárójelben a programot szervező egyesület neve.)

január 6.
Naturista pótszilveszter, vízi sportnap - úszóversenyek, vízi vetélkedők, szauna (MALÉV uszoda) (NaVKE)
február 3.
Naturista uszoda, szauna (Kispesti uszoda) (NaVKE)
február 16.
1. Naturista borkostoló a szigetmonostori Naturista Parkban (NaVKE)
március 3.
Naturista uszoda, szauna (Kispesti uszoda) (NaVKE)
március 15-18.
Kirándulás Tata környékén. Túrák, városlátogatások. Szálláson naturista szauna (NaVKE)
március 29-április 1.
Utazás 2007: 30. Nemzetközi Idegenforgalmi Kiállítás (Hungexpo Budapesti Vásárközpont) (NaVKE- NBBKE- SZIKI)
április 14.
Naturista uszoda, szauna (Malév uszoda) (NaVKE)
április 21.
Naturista Fórum: nyilvános beszélgetés a magyarországi naturizmusról (Buda Business Center) (NaVKE)
április 22.
Föld napi nagytakarítás a Velencei tó naturista strandján, Gárdonyban (NaVKE)
április 29-május 1.
Közgyűlés, borkostoló, falunap a kempingben (NBBKE)
ápr. 29.
Kemping nyitóbuli (SZIKI)
május 5-6.
2. NaVKE majális a Szigetmonostoron a Naturista Parkban. Szombat este 2. Naturista Borkostoló (NaVKE)
május 6.
Lankadó Extázis. Az L1 Táncművek előadása naturista közönségnek a Bakelit Art centerben. (NaVKE)
május 12.
8. Naturista víziTúra a Bodrog-ártéren (NaVKE)
május 26.
Gyermeknap (SZIKI)
június 2.
16. Na-Túra (NaVKE)
Esti naturista fürdőzés a túrkevei élmény- és termálfürdőben (NaVKE)
június 18-24.
Művésztábor (SZIKI)
június 22-24.
9. Naturista viziTúra a Bodrogon (NaVKE)
június 29-július 1.
Kemping nyitóbuli. A faluban búcsú (NBBKE)
július 9-15.
Táborozás a Sziksósfürdői naturista kempingben a 8. Fiatal Naturisták Találkozója (FNT) program keretében (NaVKE)
július 21.
Holland Barátainkat Fogadó Buli (SZIKI)
július 23-29.
XIX. Nemzetközi Naturista Sporttalálkozó és MCCC találkozó (SZIKI)
augusztus 3-5.
20 éves a balatonberényi naturista kemping: évfordulós rendezvények (NBBKE)
augusztus 10-14.
10. Naturista vízitúra (NaVKE)
augusztus 18-20.
Naplemente- és Hullócsillagnéző Buli (SZIKI)
augusztus 20.
Egyesületi találkozó és NaturLista találkozó Délegyházán (NaVKE)
augusztus 24-26.
Nemzetközi sportnap. Kemping záróbuli. (NBBKE)
szeptember 8.
17. Na-Túra (esőnap: szeptember 15) (NaVKE)
szeptember 29-30.
Kemping záróbuli (SZIKI)
október 15.
Naturista uszoda - úszóversenyek, vízi játékok, vetélkedők, szauna, a NaVKE 7. születésnapja (Kispesti uszoda) (NaVKE)
november 3.
Naturista uszoda, szauna (Kispesti uszoda) (NaVKE)
december 1.
Naturista uszoda, szauna, csúszdázás, élményfürdőzés, mikulásünnepség gyerekeknek a debreceni Aquaticumban) (NaVKE)

Más:
2007. évi, 35. Jubileumi Alpok-Adria Nemzetközi Naturista Sporttalálkozót a horvátországi Medulinban, a Kazela Kempingben 2007. június 7-10-e között tartja a Nemzetközi Naturista Szövetség (INF).

A fenti naturista programokon minden naturistát szeretettel várunk!

Érdeklődni a NAMASZ -nál, a Naturisták Magyarországi Szövetségénél:
info@namasz.hu vagy 20-313-9170

Legközelebb március 29-április 1. között találkozhatsz velünk, a NAMASZ tagjaival, személyesen a 30. Nemzetközi Idegenforgalmi Kiállításon (Utazás 2007) a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban.
A 13/G stand a miénk a B pavilonban..

zNAVKESTA_legjobb.JPG
lnatours.jpg
berenylogo.jpg

A NAMASZ tagjait meghívták a szalki naturisták...

Időpont: 2007. szeptember 15.

A 17. NaTúra után a kirándulók autós konvoja indult a szalki bányatavakhoz. Ott már vártak bennünket a helyiek és az NBBK tagjai is.

A bátrak az erős szél ellenére is úsztak a tóban, míg a többiek inkább a forró gulyáslevest ízlelgették. Miközben értékes naturista eszmecsere is zajlott a háttérben...

DSCF0317a.jpg
DSCF0315a.jpg
DSCF0312a.jpg
DSCF0310a.jpg
DSCF0308a.jpg
DSCF0307a.jpg
DSCF0306a.jpg
DSCF0301a.jpg
DSCF0298a.jpg