FooldalMeztelen táncszínház
English    


bemutat program hirek tag levlista link archivum gond zum

2022


Ladjánszki Márta: UMARMUNG 2.0 Triptichon BEMUTATÓ

2022. JÚNIUS 9., CSÜTÖRTÖK, 19:30
Budapest, Bakelit MAC, Soroksári út 164.


UMARMUNG 2.0 Triptichon
Figyelem! A ‘Táncest Sorozat Meztelen Nézőkkel’ keretében valósul meg az előadás, ahol az előadók ÉS A NÉZŐK IS VÁLLALJÁK A MEZTELENSÉGET!
Koreográfia/koncepció: Ladjánszki Márta együttműködésben az előadótársakkal
Zeneszerző/előadó: Varga Zsolt
Táncművészek: Dániel Attila, Györke Tímea, Ladjánszki Márta, Mórocz Eszter, Szász Zsófia
Kosztüm: ––––
Fotódokumentáció: Árva László és L1 Egyesület
Fénytechnikus: Ladányi Tamás
Külön köszönet a műhelyezésben részt vevő szereplőknek: Barna Krisztián, Veres Flóra
Támogatók: L1 Egyesület, VARP-PA (IVF), Centrum choreografického rozvoje – SE.S.TA (CZ), EMMI, NKA Táncművészet Kollégiuma, Bakelit MAC, Műhely Alapítvány, Movein Stúdió
Az előadás a Bakelit MAC aktív nézői csoportja, a qARTisans csoport választása alapján került meghívásra. A qARTisans csoport a Kreatív Európa Program által támogatott Be SpectACTive projekt keretei között működik. A projektet az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiumának résztámogatásával valósul meg. www.martaatwork.com // www.L1.hu // www.bmac.hu "2020. nyarán egy informális műhelymunka során az alkalmi és általam meghívott érdeklődőkből olyan előadócsapat kovácsolódott össze, akik már a 2020.08.25-ei közös témafelvetésünk és megmutatkozásunk alkalmával megfogalmazták, hogy szeretnék folytatni velem a munkát az UMARMUNG előadás kapcsán. Ezen tovább dolgozva, tisztítva a struktúrát és egyre több apróbb elemmel kiegészítve a közönséggel történő együttműködést végül 2021.04.30-án egy végleges bemutatóra kerülhetett sor a Bakelit Multi Art Center színházi terében, a ‘Táncelőadás Sorozat Meztelen Nézőkkel’ keretében. Észrevétlenül is az alkotói és előadói gárda, akik egy alkalmi társulásként indultak neki az útnak, együttműködő csoporttá kovácsolódott és a vezetésem alatt még több érdeklődés fogalmazódott meg mindőnkben, hogy tovább kutassuk a megkezdett témát, de immár új darabbá formálva azok tapasztalatait.
Mi az, amit megtartunk?
Megtartjuk a folyamatos figyelmet és élénk egymásra nyitást, amit az előadások alkalmával volt szerencsénk többféle formában is megtapasztalni. Megtartjuk azt a koreográfusi és rendezői elvemet, amiben töltekezem a résztvevők hozta mozgásanyagból, s ezt külfönféle improvizációs és szituációs gyakorlatokon keresztül csalogatom elő a társakból. Megtartjuk a komponálás elvét, a spontán reagálás lehetőségét (akár az előadásban is), mindamellett a szigorú elvek alapján működő struktúrához ragaszkodva olyan előadást hozunk létre, amiben a kidolgozott mozgásanyagok reflektálnak az adott pillanatra, és mégsem improvizációról beszélünk már, hanem kellő odafigyeléssel létrehozott kompozícióról.
Mi az, ami új elemként szüremkedik be a munkába?
Mivel túl vagyunk egy majdnem két éves műhelyezési és ismerkedési folyamaton, alkotóként még többet tudok kérni az előadóktól. Még mélyebbre tudunk nyúlni témában, jelenlétben, partnermunkában és a nézőkkel való közreműködésben. Új helyzetgyakorlatokkal építettem ki az Umarmung 2.0 mezsgyéjét, bevonva ismét társművészeket és az élőben előadott zene továbbra is szerves részét képezi az alkotásnak. Szeretném megtalálni az egyensúlyt a ma kortárs hangzása és a múltba is révedő nosztalgikus zene megújulása között, ehhez akár instrumentális hang-jelenléteket kialakítva. Ez nagyon más, mint az Umarmung volt, hiszen ott a teljes elektronikus hangzás mellett döntöttünk és bár a zene is egy megadott stuktúra szerint, a darab dramaturgiáját figyelve gazdagodott, a mostani új kreációban szeretnék visszatérni a hangszeres, esetleg akusztikus megszólaláshoz is.
Mivel az UMARMUNG megmutatkozásaiban mindig egyértelmű támaszt adott az előadói jelenlétem az alkalmi (de most már talán mondhatom, hogy kialakult) társulásom tagjainak, ezért a műhelymunka eredményei alapján most ismét én is színpadon leszek.
Huszonnyolc éve dolgozom az előadóművészet kortárs tánc alkotói körében és nagyon nehéz kitörni egy a lehetséges támogató szervek kuratóriuma által meghatározott összeg-körből, ami meglehetősen megnehezíti a partnereim megtartását. Mégis, azok a társak, akik velem együtt hosszú távon térképzeik fel a ‘Táncest Sorozat Meztelen Nézőkkel’ úttörő törekvését, elkötelezetten vesznek részt a munkában. Köszönöm a kitartó munkát és a figyelmet; a Bakelit MAC vezetésének, hogy biztos és korlátozás nélküli terepet biztosítanak az alkotói munkámnak és a nézőinknek pedig, hogy velünk együtt figyelik, követik ennek az új törekvésnek a kibontakozását.”
A 'Táncest Sorozat Meztelen Nézőkkel’ az L1 Egyesület és a Naturisták Virtuális Klubja Egyesület (NaVKE) együttműködésében jött létre. Az alapötlet Ladjánszki Mártától származik, akivel a NaVKE 2007-ben került kapcsolatba. Akkor több sikeres táncelőadásukat láthatták a naturista nézők. 2018-ban egy hosszabb távú programot indítottak el, amiben több előadás került terítékre, sőt, az első két, zártkörű előadás után a harmadik alkalommal megnyitották a kört és bárki, aki vállalta, hogy ruhátlanul nézi meg az előadást, nézőként csatlakozhatott.
Eddig bemutatott, nyilvánosan meghirdetett produkciók (a sorozatban továbbjátszásként és/vagy zártkörű előadásként is még megjelentek az alábbiak):
• 2018.09.06. Ladjánszki–Varga: LetMeC_natur
• 2019.03.28. Ladjánszki Márta: 25/45 bemutató
• 2020.11.10. Ladjánszki Márta együttműködésben az előadótársakkal: UMARMUNG – munkabemutató
• 2021.06.02. Aleksandar Georgiev és Dario Barreto Damas: Moonlight
• 2021.04.30. Ladjánszki Márta együttműködésben az előadótársakkal: UMARMUNG bemutató
• 2022.06.09. Ladjánszki Márta együttműködésben az előadótársakkal: UMARMUNG 2.0 bemutatóÖmagából a testből, a belső gondolatokból nyeri az inspirációt, és a belső gondolatokat látható információvá alakítja. Hiszi, hogy mindenki más (nem csak külsőleg), és ettől gazdagabb az életünk. Ezért ünnepli minden darabjában a testet.

Jegyek
bakelitstudio.jegy.hu/program/ladjanszki-marta-umarmung-20-135667

 

UMARMUNG

2022. március 29. kedd 19:00
Budapest, Bakelit MAC, Soroksári út 164.


Március 22-től már nem tud több jelentkezőt fogadni a Bakelit MAC, az UMARMUNG c. naturista táncszínházi előadására, teltház várható a március 29-i előadáson. Ha vki visszamondaná, csak akkor tud a NaVKE befogadni új jelentkezőket. Kérem megértéseteket!

Az előadás a "Táncest Sorozat Meztelen Nézőkkel" együttműködésünk keretében valósul meg.
FIGYELEM! Az előadásra a jegyváltással elfogadja, hogy az előadótérbe lépve az előadók és a nézők is meztelenek.
Mindenki így vesz részt az eseményen.
Az előadást a Bakelit MAC aktív nézői csoportja, a qARTisans csoport választása alapján került meghívásra. A qARTisans csoport a Kreatív Európa Program által támogatott Be SpectACTive projekt keretei között működik. A projektet az NKA résztámogatásával valósítjuk meg.
Koncepció/koreográfus/rendező: Ladjánszki Márta
Zeneszerző/előadó: Varga Zsolt
Az alkotási folyamatban aktív résztvevő/előadó: Árva László, Dániel Attila, Gálos László, Györke Tímea, Kovács Emese, Ladjánszki Márta, Mórocz Eszter, Szász Zsófia
További együttműködők: az előadások nézői
Külön köszönet: Béres Bíborka Janka, Erdős Balázs, Koroknai Zsolt, Kovács István, Lajti Balázs, Szemessy Kinga, Syporca Whandal
Támogatók: L1 Egyesület, EMMI, NKA Táncművészet és Imre Zoltán Program Kollégiuma, Bakelit MAC, Be SpectACTive!, Creative Europe Programme, NaVKE
www.martaatwork.com
Az UMARMUNG (magyarul: ölelés) felnőtteknek szóló táncszínházi előadás bemutatóját a Bakelit Multi Art Center fogadta be a 2021. Április végén a Be SpectACTive! Projekt keretében, ami program erősen koncentrál az aktív nézői attitűd kialakítására és a közönség bevonásának előmozdítására. Minden megvalósuló projekt – így a mi előadásunk is – elő kívánja mozdítani azt az elképzelést, hogy az elkészült munka erőteljesen inkluzívabb és transz-kulturálisabb céllal hozza létre a kreatív kísérleti folyamatokat. A nézők közösségei aktívan vesznek részt a hajlandóság és érdeklődés kifejezésében, és a művészi produkció új módszereinek kipróbálásában.
Az UMARMUNG alkotói folyamata és előadása kiemelten foglalkozik a fenti témával, és dolgozik együtt a nézőkkel egy olyan térben, ahol a hagyományos nézői és előadói szerepek fokozatosan eltűnnek; s a közösen alkotott térben minden néző előadóvá és minden előadó nézővé is válik.
Az emberi testek megmozdulnak, s minden mozzanat potenciális, megkomponált része lesz az előadásnak.

Ladjánszki Marta klasszikus balett, szertorna, jazz és modern tánc tanulmanyait Magyarországon és Bécsben folytatta, majd 1996 végén alapíója volt a KOMPmÁNIA Kortárs Táncszínháznak, ahol táncosként és társkoreográfusként dolgozott. 2001-ben csatlakozott az L1 Egyesület munkájához, ahol művészeti alelnökként a mai napig dolgozik.
Alkotó-művészként kortars tánccal foglalkozik Budapesten, mint független koreográfus és táncos. Keresi a lehetőségeket, hogy megmutassa művészetét azoknak, akik érdeklődnek munkája és az emberi testről való gondolkodása iránt.
Ömagából a testből, a belső gondolatokból nyeri az inspirációt, és a belső gondolatokat látható információvá alakítja. Hiszi, hogy mindenki más (nem csak külsőleg), és ettől gazdagabb az életünk. Ezért ünnepli minden darabjában a testet.

Szünetel az online jegyváltás is: https://www.jegy.hu/program/ladjanszki-marta-umarmung-131327