FooldalMeztelen táncszínház
English    


bemutat program hirek tag levlista link archivum gond zum

2018


Ismét Táncszínház a Bakelitben.

LADJÁNSZKI Márta: BY the way_OFF

2018. március 27. kedd 18,30
1095 Budapest, Soroksári út 164.


Táncelőadások Est-sorozat – Naturista, ruhátlan nézőkkel – az L1 Egyesület és a Naturisták Virtuális Klubja Egyesület (NaVKE) együttműködésében –

Szeretettel várunk a 2018. március 27. (kedd) 18.30-kor kezdődő előadásra. A darabról és az alkotóról alább olvashattok!

Az együttműködés alapötlete Ladjánszki Mártától származik, akivel a NaVKE 2007-ben került kapcsolatba. Akkor több sikeres táncelőadásukat láthatták a naturista nézők.

2018-ban szeretnénk egy hosszabb távú programot elindítani, amiben több előadás kerül terítékre, sőt, az első két, zárt-körű előadás után a harmadik alkalommal megnyitnánk a kört és bárki, aki vállalja, hogy ruhátlanul nézi meg az előadást nézőként csatlakozhat. Ilyen még nem volt. Érdekes kísérlet, s ha eredményes, folytatjuk!

Előadásnapok:
első, zártkörű előadás: 2018. március 27. (kedd) 18.30
második, zártkörű előadás: 2018. május 10. (csütörtök) 18.30
harmadik, meghirdetett, nyitott előadás: 2018. szeptember eleje (későbbi egyeztetés)
A tervek szerint a három este alkalmával három különböző táncelőadás látható.
Helyszín: Bakelit M.A.C.
Előzetes névszerinti regisztráció a navke@navke.hu e-mail-címen lehetséges március 18-ig. Helyfoglalás a regisztráció sorrendjében.
A belépőjegyek megváltása a helyszínen történik. Nincs online jegyvásárlásra mód.

Jegyárak:
Felnőtt jegy navkéseknek: 2000 Ft
Kedvezményes jegy IX. és XX. kerületi lakosoknak és pedagógusnak: 1800 Ft
Diák/nyugdíjas/fogyatékkal élők és kísérőiknek szóló jegy: 1200 Ft

LADJÁNSZKI Márta (H) BY the way_OFF
Koncepció/Rendezés: Ladjánszki Márta
Előadók: Csizmadia Tamás (tánc), Kovács Emese (tánc), Kovács Noémi (tánc), Mórocz Eszter (tánc), Oliver Mayne (zene), Varga Zsolt (zene)
Zeneszerző: Oliver Mayne (GB) és Varga Zsolt
Kosztüm: Pillangó

Kedvesen izgató, ahogy érintesz! Baráti ölelésben forrunk össze és ránk feszül a kínzó magány – olykor. Vágyunk megjelenni, együtt lenni, látni és láttatni, mutatni és megmutatkozni. Feledésbe merülünk, de előtte még találkozzunk, csak egyszer még!

Támogatók:
L1 Független Művészek Közhasznú Egyesület, NKA – Táncművészet Kollégiuma, EMMI, MTE, Műhely Alapítvány

Külön köszönet Tomáš Morávek és a 2010-es darab kapcsán az együttműködésért és a megosztott gondolatokért: Bill Young, Garai Júlia, Koroknai Zsolt, Kozár Edit, Molnár Csaba. www.martaatwork.com / www.L1.hu

„2008–10-ben egy olyan alkotási folyamatban voltam benne, ahol az egymásra figyelés és összekapcsolódó bemutatósorozat a helyzetjelentésM címet viselte. Mindig nagyon érdekes, tanulságos és izgalmas volt ez a fajta munka (ahol egy hónapos műhelyezés és útkeresés után egy bemutatóval összegeztük azt az adott stádiumot). Ez a több állomásból álló; kollégáimmal, alkotótársaimmal együtt felépített bemutatósorozat egyik tiszavirág életű munkája a By the way címet kapta. 7 év távlatából, új táncosok bevonásával, de megtartva a darab struktúráját, mozgásvilágát, lüktetését állítjuk újra színpadra. A megújulást nem csak az új táncosok energiái, de az új fényterv is segíti. Reméljük, hogy most sokkal több lehetőségünk lesz a nézőinknek megmutatni kül- és belföldön is.” (Ladjánszki Márta, 2017)
“... figyelemmel és gondoskodással teli munka” (Biczók Anna)
... minden nagyon pontos volt, tiszta; így sokkal meztelenebb lett az ember, akit látok, a kapcsolatok, amiket látok. A mozgás nem takart, hanem beengedett. Ez nagy dolog mostanában.” (Cuhorka Emese)

Ladjánszki Márta egy azon alkotók közül, akik igénylik a változatosságot mindenben, amit alkotnak. Tágítja mind a művészi mind a fizikai korlátokat. Alkotásaiban a mozgás és a kitartás fogalmát kutatja. A koreográfia és a zene munkájában eggyé válik. Leggyakrabban élőzenével dolgozik.
Márta művészi útja gazdag – balettet, szertornát, jazz- és modern táncot tanult, majd társalapítóként részt vett a magyarországi KOMPmÁNIA táncszínházi társulat létrehozásában, ahol táncosként és koreográfusként dolgozott. Később szólókarrierbe kezdett, de folyamatosan együttműködött független alkotókkal. Nem utolsósorban pedig elhivatott szervezője, koordinátora és kurátora az L1danceFest-nek. Ez a fesztivál egy találkozás-esemény, hiszen Mártát az emberek között létrejövő interaktciók érdeklik.

A BY the way olyan előadás, amely emlékeztethet arra, hogy a változás abban a pillanatban kezdődik, amikor megengeded magadnak, hogy a melletted lévő embert olyannak lásd, amilyen, akkor amikor megérted és tiszteled a világát. (…) Az előadás egyaránt koncentrál a koreográfiák pontosságára és az érzelmekre, amelyek a cselekvések meghajtói is. Az ember elsődleges igénye a kapcsolatteremtés. Ez ad alapot a közeledésre vagy eltávolításra, a szeretetigényre vagy elidegenedésre. Csizmadia Tamás, Kovács Emese és Kovács Noémi előadók segítségével a koreográfus egy olyan világba von be, melyben a néző szembesülhet önmaga határaival és előítéleteivel, tudatosulhat ezek mindennapos jelenléte és a tény, hogy ezeket a határokat saját maga elé állítja az ember. A BY the way című előadás az egoizmusról is szól, a gyakori, hétköznapi vágyról, hogy meglássanak, meghalljanak, megértsenek.

Az előadás szerkezete körkörös, a közösség, együttlét gondolatával indul. Ismétlődő forgások során a mozgó testek véletlenül érintkeznek miközben egymás közelében maradnak. Testek vetített képei Varga Zsolt és Oliver Mayne időtlen zenéjének ritmusára jelennek meg. Idővel az együttlét gondolatát az elkülönülő testek képe váltja. Az előadók más-más témát villantanak fel szólóikban, mind a koreográfiákban, mind a nézőkkel kialakított viszonyukban különböző minőségeket képviselnek.

A BY the way előadásban a reakcióidő egyenesen arányos a cselekvések idejével. Az elképzelt világok és a non-figuratív művészet keveredik előadás formájában. Néhol megszakad a szinkronok folyamatossága, de az alkotás üzenete világos: az életet nem lehet egyetlen kapszulát lenyelve megtapasztalni. Az élet a cselekvésen túlmutat.
Az előadás néha konkrét és érthető, ritmikus, haladást mutat, máskor az értelme ködössé válik. Az előadás végén az energiák felgyülemlenek, vakító fénysávok között a testek kétségbeesetten mozognak, majd felszabadult, meztelen testekként tovább áramlanak a félhomályban. A nézők képzelőerejükkel alkothatják meg az előadás összképét. A nézőnek meg kell értenie, hogy a történeteknek szükségük van az ő jelenlétére, arra hogy ő is társalkotóként résztvegyen létrehozásukban. A kortárstánc előadások és a történetek, melyeket közvetítenek különösen igénylik ezt a fajta aktív nézői részvételt.” (Irina Radu Yorick online 2017.03.15., fordítás: Kovács Tímea)

LADJÁNSZKI Márta klasszikus balett, szertorna, jazz és modern tánc tanulmányait Magyarországon és Bécsben folytatta, majd 1996 végén alapítója volt a KOMPmÁNIA Kortárs Táncszínháznak, ahol táncosként és társkoreográfusként dolgozott. 2001-ben csatlakozott az L1 Egyesület munkájához, ahol művészeti alelnökként a mai napig dolgozik. Alkotó-művészként kortárs tánccal foglalkozik Budapesten, mint független koreográfus és táncos. Keresi a lehetőségeket, hogy megmutassa művészetét azoknak, akik érdeklődnek munkája és az emberi testről való gondolkodása iránt. Ő magából a testből, a belső gondolatokból nyeri az inspirációt, és a belső gondolatokat látható információvá alakítja. Hiszi, hogy mindenki más (nem csak külsőleg), és ettől gazdagabb az életünk. Ezért ünnepli minden darabjában a testet.
„A test a személyiség látható formája." (Mary Starks Whitehouse)

fotó:
L1 Egyesület „Részesei vagyunk egy mindennapos, folyamatos rohanásnak, egy olyan hétköznapiasságnak, amely alkalom adtán lassan számolja fel az identitásunkat, máskor pedig, meglepő módon, épp lehetőséget ad próbálkozásainknak, hogy új perspektívákat nyitva próbálkozzunk, változtassunk és magunkat újraalkossuk. Ezen változtatások sorozata hasznos, szükséges, vágyott, de látszólag, egy világszinten rosszul működő rendszerben csak olyan mikro-univerzumokban jöhet létre, melyek saját belső szabályrendszert alakítanak ki. Szerencsére olykor történnek csodák. Az innováció, a kreativitás és a jó érzékkel kibontott ötletek egy teljes rendszer meghajtóivá válhatnak. Az effajta mikro-univerzumokban tapintható a szabadságvágy, a világon változtatni és folyamatosan megújulni akarás.

tanc.jpg
l1tanc.jpg