FooldalNaTúra
English    


bemutat program hirek tag levlista link archivum gond zum

2019


40. NaVKE NaTúra

2019. aug. 24-25.

Megérkezett a NaTúra megtartásához szükséges engedély. A következő Natura Uzsa község közelében lesz augusztus 24-én. A találkozó 10 órakor lesz az Uzsabánya alsó vasúti megálló parkolójában.

Túravezetőnk Rohoska István.
A NaTúra a szokott menetrendben zajlik, a túra végén a NaVKE vendégei vagytok egy bográcsban főtt paprikáskrumplira

Két naposra tervezzük ezt a NaTúrát, lévén egy kerek évfordulónk lesz éppen, ez a 40. gyalogtúránk. Így a szállásunk is egy naturista helyen lesz Angéla farmon. Kérjük jelentkezzetek minél előbb!
A Farmon az apartmanos szállások elfogytak, csak visszamondás esetén tudunk ilyet ajánlani. Egyénileg saját sátorban azonban tudunk még szállást biztosítani. Ha van igény rá, szombat este tarthatunk itt egy rövidke borkóstolót is, a júniusi nagy sikerre való tekinettel.
Fakultatív program lehetőség vasárnap délután (hazafelé): Sümeg, Szigligeti vár vagy a Püspöki palotában egy borkóstoló (akinek van söfőr is az autóban...). Ezen programok már nem textilmentesek.

Természetesen nem kötelező a 2 napos program és szállás, aki tud egyik napra is csatlakozhat hozzánk. Eddig 23 fő jelezte már részvételét.
A jelentkezési határideje aug. 22.
A bográcsban főtt paprikáskrumpli mennyisége miatt kérjük tartsátok be a határidőt! Ha a sümegi borkóstolóra van igényetek regisztrációkor jelezzétek.

Regisztráció kizárólag emilben: navke@kukac)navke.hu vagy egyéb, bonyolultabb kérdés esetén 20-313-9170

 

Képes élménybeszámoló a sárdagasztós natúráról

2019. május 11-12.


Szép volt, jó volt, helyenként sárdagasztással járt, olyannyira, hogy egy autó meg is feneklett a sárban. Néhányan lefényképezték az elképesztően sárossá vált kocsit. A lényeg, hogy végül nyers erővel sikerült kirángatni a kátyúból.
De mindez nem vette el a kedvünket, a tervezettnél kicsit később, de végigjártuk az utat, és a paprikás krumpli is elkészült. Mivel némelyek nemesebb italt is hoztak, pl. Akutyafáját Egri Cuvée-t. ezért szóba került ezen szó jelentése is. Senki nem hitte el az én magyarázatom, váltig a kutya nemesebb szaporító szervével hozták összefüggésbe.
Most megnéztem az Etimológiai szótárban a szó jelentését.
(Pali)

Hát Pali, ezt benézted. Tényleg a kan kutya bizonyos testrészével van kapcsolatban: https://www.nyest.hu/hirek/gyorstalpalo-karomkodasbol-mikor-miert-hogyan-karomkodunk
(Zozó)
Az idei májusi NaTúránk már 39. volt a sorban. Lehet majd készülni a szuper-szuper őszire ahol majd egy nagyot tortázunk, ünnepelünk is. Legalábbis szeretném, ha legalább olyan jól sikerülne az is, mint ez a mostani.
Az időjárás remek volt, meghazudtolva magát az előző napok esőit mind elfeledve remek napos száraz időben kirándultunk. Kivételesen nem az Alföldön, hanem Baranyában.
28 jelentkezőnk volt, 4-en lemondták családi ok és az időjárásra való tekintettel (nem hitték el, hogy nem lesz hideg és eső), egy vki pedig elaludt és lekéste a telekocsiját.

Egy kis faluban találkoztunk, onnan indultunk az erdőbe. Rövid földút vezetett a helyszínre, de az előző napok miatt igen sáros, sok pocsolya és kátyú volt rajta. Mivel egyik autó elakadt, így nem folytattunk a túravezető által kiszemelt pihenőig a kocsis odaérkezést, előbb parkoltunk le és ott is főztük meg a túra végén a szokott paprikáskrumplinkat is. A fejtetőig sáros autó kimentése is egy komoly feladat volt, de velünk volt Pali és nem is izgultunk, mert ő már rutinos sármentőnk.:-) Maga a kirándulás különleges volt a sokszor alföldön natúrázóknak. Ezt a csatolt képekből láthatjátok is. Semmi árvalányhaj és virágzó vaddohány. Ellenben sok szép zöldellő fa, illatos akácos, zselici dombság. Meredek löszfalak, agyagos talaj. És sok sár. Aki nem megfelelő túracipőben gyalogolt hanem papucsban esetleg mezítláb, annak biztos volt egy fenékre esés. Picit még többet is gyalogoltunk, mint István tervezte, de nagyon szépen visszataláltunk a kiindulási helyszínre, ahol ketten várakoztak is, akik nem vállalták a meredek domboldalka, csúszós útszakaszokon való sétát. A közös ebéd után aztán elbúcsúztunk azoktól akik csak az első napra jöttek és óra tájban különváltunk.
Az ország különböző szegletéből érkeztek most ide. Több pécsi vendégünk is volt, de jöttek Mohácsról, Kaposvárról, Makóról, Paksról és az Alföldről, Tiszántúlról is. Néhányan voltunk csak fővárosiak.
14-en maradtak a Cseppkő Panzióban a többiek hazautaztak. Abaligetre érve még világos volt és nagyon szép idő. gyorsan el is foglaltuk a szállást 2-3 ágyas szobáinkban, majd sétáltunk a tó körül és beültünk vacsorázni. Nagyon szezon eleje volt és mindent felfaltunk amit a bisztróban kaphattunk, aztán gyorsan vissza is mentünk a szállásra ahol még éjfélig borozgattunk pogácsáztunk, majd nyugovóra tértünk.
Egész éjjel esett az eső. Én nagyon jó alvó vagyok, ezt csak reggel vettem észre.
Reggel 8-kor volt a reggelink, aztán mentünk az abaligeti cseppkőbarlangba és egy rövid sétára. csónakázó tó körüli.
Aztán további búcsúzkodás következett, mert néhányan már nem jöttek a hertelendi fürdős programra sem. Próbáltunk még egy rögtönzött orfűi autós túrát szervezni, de ismét eleredt az eső és gyalogosan nem tudtunk nézelődni. Közben vmi kerékpár verseny is zajlott, útlezárásokkal. Így a Malommúzeum megtekintése és a tervezett Máré várlátogatás elmaradt.

Magyarhertelenden viszont újra hétágra sütött a nap, mire délben odaértünk. remek program volt ez. Itt nagyon kellemes és naturista barát a fürdővezetés, több szegletében is a fürdőnek naturista napozó van, így aki nem hoz fürdőruhát az is vígan eltölthet is egy remek napot. A szaunavilág az teljesen textilmentes, pihenőkben se szólnak rád, ha ott mászkálsz takarás, lepedőzés nélkül. s remek terület a szaunakert, sok sok pihenőágyikóval. A kinti medencék még nem teljesen üzemeltek, (átépítés alatt voltak még egy hétig) de egy kinti gyógymedence nyitva volt már és oda nagy-nagyon sokszor mentem ücsörögni. Imádom. Szép ez a fürdő, a benti élménymedencék bár parányiak, de nagyon kedvesek, dögönyözősek, romantikusak, jól néz ki az a sok fa amit felhasználtak a fürdő szerkezetében.
Résztvettünk a kinti nagy Endorfin szaunában tartott 3 szaunaprogramon is, meg a sima finn szaunában is méregtelenítettünk egy kicsit. talán az egy kicsit negatív élmény, hogy a pihenőtér az nagyon sötét, kicsi, hideg és nagyon csendes. Találkoztam kedves régi pécsi ismerősökkel is. Jól telt a nap.
Aztán hat órakor elindultunk hazafelé.
Jól éreztem magamat, remélem mindenki más is.
(Rózsa)

Z20190512_140323h.jpg
DSCN5050h.jpg
DSCN5049h.jpg
DSCN5043h.jpg
DSCN5042h.jpg
DSCN5039h.jpg
DSCN5037h.jpg
DSCN5035h.jpg
DSCN5033h.jpg
DSCN5032h.jpg
DSCN5031h.jpg
DSCN5025h.jpg
DSCN5023h.jpg
DSCN5020h.jpg
DSCN5019h.jpg
DSCN5018h.jpg
DSCN5008h.jpg
DSC03313h.jpg
DSC03312h.jpg
DSC03298h.jpg
DSC03274h.jpg
DSC03251h.jpg
DSC03226h.jpg
DSC03210h.jpg
DSC03195h.jpg
DSC03184h.jpg
DSC03174h.jpg
DSC03162h.jpg
DSC03156h.jpg
DSC03101h.jpg
DSC02996h.jpg
DSC02967h.jpg
DSC02920h.jpg

Találkozunk Baranyában

2019. május 11-12.

Szeretettel várunk minden naturistát ezen a hétvégén! Különleges élmény lesz, ki ne hagyjátok! Most nem az Alföldön gyalogtúrázunk, hanem Dél-Dunántúlon.
Lehetőség van csak a szombati napra jönni, de maradhatunk vasárnapig. Érdemes a környék egyéb szépségeit is felfedezni másnap. A szállást Abaligeten egy panzióban oldjuk meg, vasárnap pedig fakultatív program, kirándulás, városnézés a környéken vagy fürdőzés, szaunázás Magyarhertelenden. Este a szálláson borozgatás, beszélgetés.

Jelentkezéskor feltétlen írd meg, hány napra jössz, kérsz-e szállást. Ha szállást is igényelsz (május 4-i állapot: 21 fő jelentkezett, 14-en ott is alszanak, 7 fő csak az első napra jön. Még 2 férőhely van és 1-1 szoba pótágyazható.
Írd meg honnan érkezel és vállalsz-e telekocsit (autós lennél-e vagy utas)

Találkozás:
10:00 Kisvaszar (a futballpálya mellett).

Nincs esőnap. A kirándulást hideg időben is megtartjuk. Találunk vmi szaunázós helyet magunknak. :-)

Regisztráció e-mailben. Vagy az alábbi linken: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfyQLS6AceUENmYgU_kEvi_1P-mafqTAB6q4uLQyxS0LyLvfA/viewform
A programra bármely naturista eljöhet, nem csak a naturista tagsági igazolvánnyal rendelkezők. Végső jelentkezési határidő: május 9. csütörtök 12:00 (a létszám a közösen főzendő paprikáskrumpi miatt fontos, melyre a NaVKE vendégei vagytok): navke@navke.hu

Túravezető: Rohoska István

14nat15.jpg